Ročna limfna drenaža

Leta 1932 sta dr. Vodder in njegova žena delala kot maserja v Cannesu na francoski rivieri. Večina pacientov je bila Angležev, ki so se tja prihajali zdravit zaradi prehladov, vnetja nosu in žrela, migren. Vodder je ugotovil, da imajo vsi ti pacienti nečisto, vlažno kožo in povečane vratne bezgavke. Začel je tretirati vratne bezgavke – intuitivno in uspešno. In kronična vnetja so izginila. Opogumljen z uspehom je razvil metodo manualne limfne drenaže, kot jo učimo še danes.

Tehnika ročne limfne drenaže sestoji iz nežnih polkrožnih gibov v smeri limfnih poti do regionalnih bezgavk. Ročna drenaža poskrbi za dobro cirkulacijo limfe in mobilnost imunskih celic tako, da bodo le te na razpolago kadar jih telo najbolj potrebuje.

Kdaj na limfno drenažo?

Indikacije so številne, najpogosteje pa jo izvajamo pri naslednjih stanjih:

 • · Otekline, zlasti vek, nog in rok, krčne žile in išias, celulit
 • · venoskleroza, limfni edem
 • · preprečitev venozne tromboze (DVT)
 • · Po infarktu, poškodbi hrbtenjače
 • · popoškodbeni sindrom (po snetju mavca, po zlomu, po amputaciji roke)
 • · Uspešna terapija pri ozeblinah, revmatičnih obolenjih in raznih boleznih hrbtenice
 • · Otekline po operacijah raka (dojka, nos)
 • · Spodbuja celjenje zlomov, raztrganih vezi, zvinov in zmanjšuje bolečino
 • · Pomaga pri post-zdravljenju raka, vključno z radioterapijo
 • · Terapija pri alergijah, opeklinah in brazgotinah in regeneracija tkiva, vključno opeklin in ran
 • · Razstrupljanje celotnega telesa in lajšanje kroničnih bolečin
 • · Zmanjšanju oteklin gležnjev in nog med nosečnostjo
 • · Varikozi
 • · Zmanjšanju zastajanja tekočine in edemov ter zabuhlih oči in "vrečk" pod očmi

Ročna limfna drenaža ima izjemno ugodne preventivne in terapevtske učinke:

 • · drenažni učinek (odstranitev odpadni snovi, toksinov iz telesa)
 • · izboljšujemo odpornost telesa
 • · protibolečinsko delovanje
 • · protistresno delovanje

S to terapijo se spodbudijo funkcije limfnega sistema, pospeši pa se tudi odplavljanje (drenaža) zaostale tekočine in drugih snovi (metabolitov) iz telesa.

S številnimi ciljnimi programi lahko tudi učinkovito odpravljamo težave, povezane s cirkulacijo.

Refleksoterapija, refleksna masaža stopal je terapevtska metoda, ki s pritiskanjem na posamezne cone stopala ali dlani sprosti in harmonizira celotno telo. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal izhaja iz predpostavke, da so dlani in stopala mikrokozmos v katerem se odraža celotno telo. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal ni metoda s katero bi postavljali diagnoze, niti ni metoda s katero bi lahko nadomestili medicinsko zdravljenje. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal se prične z nožno masažo, ki osveži in sprosti stopala ter poskrbi za boljšo prekrvavitev. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal traja 45 minut. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal je preventivna in kurativna metoda. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal lahko predstavlja obliko preventive, ki v dinamičnem nihanju našega počutja ohranja ravnovesje na strani zdravja. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal lahko predstavlja tudi obliko kurative, ki blaži naše manjše vsakodnevne tegobe. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal sega daleč v zgodovino in se je razvijala sočasno z razvojem človeštva. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal se je razvijala na različnih koncih sveta. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal je učinkovita zdravilna metoda za telo, um in duha, saj ob pristopu izkušenega refleksoterapevta deluje na globlji ravni. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal obravnava človeka celostno in je človeku prijazna metoda. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal uporabljamo pri boleznih, bolečinah in težavah stopal in nog, predvsem pa pri bolečinah v hrbtu, prebavnih in menstrualnih motnjah, pri stresu, glavobolih in pri sproščanju celotnega telesa. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal je zdravilska metoda, s katero aktiviramo zdravilne moči telesa. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal se je izkazala za izredno dragoceno pri zdravljenju različnih obolenj in je postala neizogibno potrebna. Masaža Masaže Koristi, ki jih pridobimo z masažo je mnogo. Med vsemi masažami je zagotovo največ povpraševanja po klasični ali športni masaži. Tečaji masaže so predvsem namenjeni začetnikom. Da je masaža zelo pomembna in zdravilna. Masaža z dotikom skozi drgnjenje ali gnetenje delov telesa sprosti mišice. Masaža se je prvič pojavila na papirusu. Beseda masaža je najverjetneje izpeljana iz grške besede. večina od nas zaželi kdaj masažo. Ob masaži se sprostimo. Masaža je bolj pomembna kot si lahko zamislimo. Izvajamo klasične masaže, terapevtske masaže, športne masaže in tudi na masaže. Odločite se lahko za delne masaže ali delno masažo. Z masažo odpravimo ali omilimo morebitne bolečine . Masaža je lepo darilo.